U gebruikt een verouderde browser. Ondervindt u problemen bij het openen van deze pagina, vragen wij uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken.

WATERINNOVATIEFESTIVAL EN UITREIKING WATERINNOVATIEPRIJS

Donderdag 2 december 2021 | Live in De Fabrique in Utrecht

Kijk jij ook zo uit naar elkaar weer fysiek ontmoeten in plaats van digitaal? Wij ook! En, het mag weer (met de corona checkapp bij de hand). Het is dan ook een groot genoegen je uit te nodigen voor het Waterinnovatiefestival en de uitreiking van de Waterinnovatieprijs op donderdag 2 december 2021 in DeFabrique in Utrecht. Dit festival voor de échte waterfanaten organiseert de Unie van Waterschappen samen met de Waterschapsbank, Het Waterschapshuis en STOWA. Tijdens een plenair programma en in deelsessies duiken we samen in het thema ‘Het waterschap van de toekomst’!

Programma
Verspreid over de dag zijn er veel mogelijkheden om elkaar te ontmoeten, inspiratie op te doen, kennis te delen en de nieuwste technieken te zien en ervaren. Ook zorgen we dat er werkplekken zijn om tussendoor je mail bij te werken.

09:00 uur Registratie en ontvangst op het catering- en experienceplein waar de hele dag doorlopend activiteit is en verschillende meetingpoints zijn ingericht om elkaar te ontmoeten.
   
10:00 uur Future Talks ronde 1
Deelsessie 1: Aanpassen aan weersextremen
Het KNMI geeft een toelichting op het nieuwe Klimaatsignaal, de eerste duiding van het IPCC-rapport voor de Nederlandse situatie. In een interactieve sessie bespreken we wat dit voor de waterschappen betekent. Hoe zetten we de uitkomsten van het nieuwe Klimaatsignaal om naar beleid en maatregelen van de waterschappen?
   
 

Deelsessie 2: Gezonde bodem
Het waterbeheer van de toekomst vereist een 3D-benadering geijkt op land, water én bodem. In deze sessie presenteren waterschappen hun toekomstvisie op grondwater en laten zien dat bodem en ondergrond een fundamenteel onderdeel uitmaakt van het watersysteem. De open bodemindex is een belangrijk hulpmiddel om een beter beeld te krijgen van de ontwikkeling van de bodem en de bodemkwaliteit in Nederland. De initiatiefnemers laten zien hoe dit de waterschappen helpt in hun missie richting een gezonde bodem.

   
10:45 uur Korte wisselpauze
   
11:00 uur Future Talks ronde 2
Deelsessie 3: Klimaatneutraliteit
Het waterschap van de toekomst is energie- en zelfs klimaatneutraal. De doelen zijn ambitieus en de stappen die de waterschappen hiervoor maken veelbelovend. In een interactieve sessie bespreken we hoe je als waterschappen de vervolgstappen maakt, bijvoorbeeld met de RWZI als energiehub.
   
  Deelsessie 4: Het Waterschap van de Toekomst
In deze sessie nemen we je mee in het scenariodenken voor de waterschappen. Hoe zetten waterschappen scenario’s en trendanalyses in voor innovatie en beleid en wat kunnen waterschappen van elkaar leren?
   
  Deelsessie 5: Leren innoveren met het buitenland 
De Blue Deal, het programma voor internationale samenwerking voor watervraagstukken in Azië, Afrika en Latijns Amerika, laat tal van innovatie oplossingen zien, soms simpel en creatief, en werkbaar in de culturele setting van het land. Wat maakt deze waterinnovaties uniek en zouden ze ook werkbaar zijn in Nederland?
   
11:45 uur Netwerklunch
   
13:00 uur Keynotespreker, dr. Tessa Cramer, is lector Designing the Future bij Fontys. Ze maakt als futurist verbinding met het verleden en de toekomst om juist in dit moment tot geïnformeerde keuzes te komen. Het gaat om het belang van verbeeldingskracht. Toekomstdenken vergt vooral durf om ongemakkelijke scenario's onder ogen te zien en zelfs te cultiveren. Aansluitend gaan we in Worldcafé-setting met elkaar in gesprek over wat dit betekent voor ons als waterbeheerders.
   
14:30 uur Pauze
   
15:00 uur Winnovatielab van het Waterschapshuis
   
15:30 uur Feestelijke uitreiking Waterinnovatieprijs. Een podium voor de genomineerden én de winnaars binnen de vier categorieën.
   
17:00 uur Netwerkborrel
   
19:00 uur Einde

Aanmelden 
Meld je dan snel aan want er is sprake van beperkte capaciteit. Wij hanteren de geldende maatregelen, daarom stellen we je wat meer vragen dan je van ons gewend bent. Zo kunnen wij wel jouw plekje garanderen. 
Je kunt je vanaf nu aanmelden en je keuze maken voor de deelsessies.

Wij kijken er enorm naar uit om je weer live te zien en te spreken. Graag tot 2 december!