U gebruikt een verouderde browser. Ondervindt u problemen bij het openen van deze pagina, vragen wij uw browser te updaten of een andere browser te gebruiken.

WATERINNOVATIEFESTIVAL EN UITREIKING WATERINNOVATIEPRIJS

Donderdag 2 december 2021 | Live stream vanuit De Fabrique in Utrecht

Programma

10:00 - 11:00 Future Talks ronde 1
Deelsessie 1: Aanpassen aan weersextremen
Het KNMI geeft een toelichting op het nieuwe Klimaatsignaal, de eerste duiding van het IPCC-rapport voor de Nederlandse situatie. In een interactieve sessie bespreken we wat dit voor de waterschappen betekent. Hoe zetten we de uitkomsten van het nieuwe Klimaatsignaal om naar beleid en maatregelen van de waterschappen?
   
 

Deelsessie 2: Gezonde bodem
Het waterbeheer van de toekomst vereist een 3D-benadering geijkt op land, water én bodem. In deze sessie presenteren waterschappen hun toekomstvisie op grondwater en laten zien dat bodem en ondergrond een fundamenteel onderdeel uitmaakt van het watersysteem. De open bodemindex is een belangrijk hulpmiddel om een beter beeld te krijgen van de ontwikkeling van de bodem en de bodemkwaliteit in Nederland. De initiatiefnemers laten zien hoe dit de waterschappen helpt in hun missie richting een gezonde bodem.

   
  Korte wisselpauze
   
11:30 - 12:30 Future Talks ronde 2
Deelsessie 3: Klimaatneutraliteit
Het waterschap van de toekomst is energie- en zelfs klimaatneutraal. De doelen zijn ambitieus en de stappen die de waterschappen hiervoor maken veelbelovend. In een interactieve sessie bespreken we hoe je als waterschappen de vervolgstappen maakt, bijvoorbeeld met de RWZI als energiehub.
   
  Deelsessie 4: Het Waterschap van de Toekomst
In deze sessie nemen we je mee in het scenariodenken voor de waterschappen. Hoe zetten waterschappen scenario’s en trendanalyses in voor innovatie en beleid en wat kunnen waterschappen van elkaar leren?
   
  Deelsessie 5: Leren innoveren met het buitenland 
De Blue Deal, het programma voor internationale samenwerking voor watervraagstukken in Azië, Afrika en Latijns Amerika, laat tal van innovatie oplossingen zien, soms simpel en creatief, en werkbaar in de culturele setting van het land. Wat maakt deze waterinnovaties uniek en zouden ze ook werkbaar zijn in Nederland?
   
13:30 - 14:15 Keynote Tessa Cramer, lector Designing the Future bij Fontys, over de toegevoegde waarde van toekomstdenkers.
   
15:30 - 16:45 Uitreiking Waterinnovatieprijs onder begeleiding van Suzanne Blonk en Raoul Beeldsnijder
  Een podium voor de genomineerden én de winnaars binnen de vier categorieën.
 

Het moment van de waarheid! Wie worden de winnaars in de categorieën ‘Aanpassen aan weersextremen’ , ‘Gezond water en een gezonde bodem’, ‘Klimaatneutraliteit’ en ‘Het waterschap van de toekomst’? En wie gaat er naar huis met de Publieksprijs? In een feestelijke uitreiking met filmpjes van de genomineerden en muzikale intermezzo’s worden de winnaars door de juryleden van de Waterinnovatieprijs bekend gemaakt!

Aanmelden 
Je kunt je vanaf nu aanmelden en je keuze maken.

Wij kijken uit naar je deelname. Graag tot 2 december!